DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2046642-2,53%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD’deki Araştırmacılar Denizlerde Yeni Bir Tehlikeye Dikkat Çekiyor

ABD’deki Araştırmacılar Denizlerde Yeni Bir Tehlikeye Dikkat Çekiyor

ABONE OL
Şubat 22, 2024 16:08
ABD’deki Araştırmacılar Denizlerde Yeni Bir Tehlikeye Dikkat Çekiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Denizdeki Zehirli Atıkların Gerçek Kimyasal İçeriği Ortaya Çıktı

ABD merkezli UC Santa Barbara’daki araştırmacılar, başlangıçta varillerin zehirli pestisit DDT içerdiğini düşündüler. Ancak Çevre Bilimi ve Teknolojisi dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, varillerin trityum ve karbon-1 taşıyabileceğini ortaya koydu.

Radyoaktif Atıklar Deniz Tabanında Birikmeye Devam Ediyor

Araştırma ekibi lideri David Valentine, Los Angeles Times’a verdiği demeçte, “Potansiyel düşük seviyeli radyoaktif atıklarımızın deniz tabanında öylece durması kötü bir şey. DDT bileşiklerinin deniz tabanına endişe verici konsantrasyonlarda yayılmış olması daha da kötü.” ifadelerine yer verdi.

Okyanusa Atılan Radyoaktif Kimyasalların Gizli Tehlikesi

1940’lara kadar uzanan standart uygulamaya göre, şirketler zehirli kimyasal varillerini ve radyoaktif atıklarını okyanuslara atabiliyordu. Ancak kurallara uyulmadığı ve radyoaktif atıkların denize sızdığı ortaya çıktı.

Ulalşararası Atom Enerjisi Ajansı’nın hazırladığı haritaya göre, ABD tarafından Pasifik Okyanusu’na 56.000 varilden fazla radyoaktif atık atıldığı belirtiliyor. Bu durum, deniz ekosistemine ve deniz hayvanlarına ciddi tehlike oluşturuyor.

Geleceğe Yönelik Endişeler ve Çözüm Arayışları

Bilim insanları, atık boşaltımının sınırlarının ne kadar geniş olduğundan emin değil ve sorunu geri dönüşü olmayan bir çöplüğe dönüşmesine karşı uyarıyor. 1972’de yasaklanan DDT’nin deniz hayvanlarına olan etkileri ise hala devam etmekte.

California Salvage gibi şirketlerin, varillerle uğraşmak yerine zehirli kimyasalları doğrudan denize attığı belirlendi. Denizlerdeki bu tehlike karşısında çözüm arayışları devam ederken, gelecek için daha sürdürülebilir atık yönetimi önlemlerinin alınması gerektiği vurgulanıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.