Araştırmacılar, Dünya’dan 2 bin ışıkyılı uzaklıkta (kozmik açıdan nispeten yakın) Aquila takımyıldızında yeni tanımlanan bir kara deliğin bulunduğunu duyurdu. Bu kara deliğin etrafında dönen bir yıldıza sahip olduğu belirtiliyor.
Kara delikler, ışığın bile kaçamayacağı kadar güçlü yer çekimine sahip, olağanüstü yoğun nesnelerdir ve bu nedenle tespit edilmeleri oldukça zordur. Bu kara delik, Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia misyonu kapsamında yapılan gözlemlerle belirlendi. Ayrıca, kütlesini doğrulamak için Avrupa Güney Gözlemevi’nin Büyük Teleskobu ve diğer gözlemevlerinden elde edilen veriler kullanıldı.
Paris Gözlemevi’nde çalışan Fransız araştırma ajansı CNRS’den araştırma mühendisi Pasquale Panuzzo, kara deliği “çok büyük ve birçok açıdan çok tuhaf” olarak tanımladı. Bu kara deliğe, tek bir yıldızın çökmesi sonucu oluşan yıldız kara deliği denir. Yıldız, süpernova patlaması sonucu bazı maddeleri uzaya fırlatırken geri kalanı şiddetle çökerek bir kara delik oluşturur.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.