DOLAR 35,4431 0.27%
EURO 36,3540 -0.47%
ALTIN 3.064,191,06
BITCOIN 3342383-0,38%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Beynin Yavaş İşlemesi: Bilgi Filtrelemesi ve Bilişsel Sınırlar

Beynin Yavaş İşlemesi: Bilgi Filtrelemesi ve Bilişsel Sınırlar

ABONE OL
Aralık 25, 2024 16:35
Beynin Yavaş İşlemesi: Bilgi Filtrelemesi ve Bilişsel Sınırlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beynin İşlemesi ve Yavaşlık

Araştırmacılar, beyindeki düşüncelerin tek sıra halinde işlenmesinin bilgi akışında yavaşlık ve tıkanıklık yarattığını belirtiyorlar. Bu durum, çevresel sinir sisteminin veri toplama hızına kıyasla oldukça düşük kalıyor.

Veri Filtreleme ve Bilinçli İşlemler

Nörobiyologlar Jieyu Zheng ve Markus Meister, beynin trilyonlarca bitlik duyusal veriden sadece 10 bitlik bir kısmını kullanarak çevreyi algıladığını ve kararlar aldığını vurguluyorlar. Beynin tüm bu bilgiyi nasıl filtrelediği ise bir gizem olarak değerlendiriliyor.

Beynin Yavaş Çalışmasının Sebepleri

İnsan beyninin karmaşık yapısına rağmen neden yavaş işlem yapmadığı sorusu Zheng ve Meister tarafından “gerek duyulmaması” olarak yanıtlanıyor. Atalarımızın hayatta kalma mücadelesinde çevresel değişimlerin yavaş olduğu bir ortamda evrimleştiği düşünülüyor.

Gelecek İçin Yapay Zekâ Entegrasyonu

Teknolojik ilerlemelerle beynin darboğazını aşmak ve bilişsel işlemleri bilgisayarların paralel gücüyle birleştirmek mümkün olabilir. Bu durum, yapay zekânın geliştirilmesi ve insan beyniyle uyumlu hale getirilmesi açısından önemli bir adım olabilir.

Yavaşlık ve Değerler

Beynin yavaş işlemesi, dünyayı daha basit sorularla ve yavaş bir tempoyla algılamanın değerini anlamamıza yardımcı olabilir. Bu durum, insanlığın doğaya uyum sağlama stratejilerini ve değerlerini değiştirmemize neden olabilir.

Kaynak: Neuron Dergisi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.