Evrenin derinliklerinde gerçekleşen devasa bir patlama, gökyüzünde ince detaylarla örülü bir sanat eseri bıraktı. Ölmekte olan bir yıldızın ardından oluşan renkli gaz iplikçikleri, yok oluş ve yeniden doğuşun kozmik hikâyesini anlatıyor.
Vela Takımyıldızı, güney yarımkürede çıplak gözle rahatça görülebiliyor. Ancak sahip olduğu etkileyici güzelliklerin büyük bir kısmı gizli kalıyor. 11 bin yıl önce patlayan devasa bir yıldızın geride bıraktığı Vela Süpernova Kalıntısı, bu güzelliklerden sadece biri.
ESO’nun Şili’deki Paranal Gözlemevi’nde bulunan VLT Survey Teleskobu (VST) tarafından çekilen görüntü, bu büyük patlamanın yalnızca küçük bir bölümünü gösteriyor. Pembe ve turuncu renkli gaz iplikçikleri, geniş ve alev gibi parlayan kanatlara sahip hayali bir kuşu andırıyor. Parlayan pembe yıldız ise adeta bu kozmik kuşun gözü gibi duruyor.
Büyük kütleli yıldızlar süpernova olarak patladığında dış katmanlarını uzaya saçarlar. Bu patlamalar, çevredeki gazın sıkışmasına ve şekillenmesine neden olan şok dalgaları oluşturur. İşte bu sayede gökyüzündeki büyüleyici desenler ortaya çıkar ve evrenin sonsuz döngüsünde yeni yıldızların oluşmasına katkı sağlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.