Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul tarafından “Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması” isimli proje hazırlandı. TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulunan çalışma, insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretim yapılmasını hedefliyor.
Projenin amacı, Ay ve Mars gibi besin elementince fakir olan regolitlerde ekstrem öncül bitkiler yetiştirerek uzay kolonilerinde sürdürülebilir bitkisel üretimi gerçekleştirmek. Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, fiziki ve kimyasal özellikleri iyileştirilmiş regolitler üzerinde yapılan çalışmanın, bitki besin elementi eksikliği koşullarında sinyal görevi olan mekanizmaları aydınlatmayı hedeflediğini belirtti.
Uzay kolonilerinde bitki yetiştirme kapasitesinin arttırılması yönünde verilerin literatürde ilk defa olarak elde edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda regolit simülantlarında yetiştirilen domates bitkisinde, bitki besin elementi eksikliği koşullarında sinyal görevi olan mekanizmaların aydınlatılması ve regolitlerde bitki yetiştirme kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
Yeni proje, uzayda tarımsal üretim alanında önemli bir adım olarak değerlendirilirken, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve ekibi, geleceğe yönelik umut verici çalışmalarına devam ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.