Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından ticari ilişkilerde yeni bir döneme girildi. Bu dönemde Türkiye’den Suriye’ye yapılan ihracatta önemli bir hareketlilik yaşanıyor. Geçen yılın ocak ayında 45 milyon 876 bin dolar olan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı bu yılın aynı döneminde yüzde 22,5 artarak 56 milyon 211 bin dolara yükseldi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Suriye’ye ocak ayında yapılan hububat ihracatında ise yüzde 31,3’lük bir artış görüldü. İhracat rakamı 22 milyon 88 bin dolardan 28 milyon 994 bin dolara yükseldi. GAİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Suriye’deki rejim değişikliğinin ardından bölgenin en acil ihtiyacının gıda ürünleri olduğunu belirtti.
Ocak ayında ihracatın en fazla arttığı sektörler arasında zeytin ve zeytinyağı, fındık, meyve, sebze, su ürünleri ve hayvansal mamuller gibi gıda sektörleri öne çıkıyor. Ancak, temel gıda ihtiyacını en fazla karşılayan sektör ise hububat sektörü oldu. Hububat sektöründe ihracatın yarısından fazlasının Güneydoğu Anadolu’dan yapıldığı belirtiliyor.
Kadooğlu, Türkiye Gümrük Bölgesi üzerinden Suriye’ye ihracat ve Suriye’ye transit işlemlerde mevcut kısıtlamaların kaldırılmasıyla önümüzdeki haftalarda daha iyi verilerin beklendiğini ifade etti. Özellikle buğday unu, yem ve ayçiçek yağı gibi ürünlerin Suriye’ye ihraç edildiği vurgulandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]