S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltmesi ve kredi notu görünümünü “durağan” olarak belirlemesinin ardından açıklamalarda bulundu.
Gill, not artışı kararını etkileyen faktörler arasında uluslararası rezervlerdeki artışın önemli olduğunu belirtti. Ortodoks para politikasına geçişin etkinliğinin iyi gittiğini vurgulayan Gill, Türkiye’nin ekonomisinin yeniden dengelendiğini ifade etti.
Gill, Türkiye’de enflasyonun hala yüksek seviyelerde seyrettiğini ancak ekonominin mevduat tabanında dövizden TL’ye geçişin etkili olduğunu belirtti. Net dış finansman ihtiyacının azaldığını dile getirdi ve enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmesi için dikkat edilmesi gereken faktörleri sıraladı.
Merkez Bankası’nın politika faizindeki indirim sürecine de değinen Gill, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin devam edeceğini ancak enflasyonun düşmemesi durumunda sıkı bir politika duruşu gerekebileceğini belirtti. Büyümenin asgari ücret artışı gibi faktörlere bağlı olacağını ifade etti.
S&P’nin gelecek beklentileri doğrultusunda Türkiye’nin notunu iki kez yükselttiğini ve ekonominin çeşitliliği ve direnci göz önüne alındığında bu durumun olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Ancak enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesinin zaman alacağını ve hükümetin uzun vadeli para ve maliye politikalarını sürdürmesinin zor olabileceğini öngördü.
Gill, Türkiye’nin hizmet ihracatının güçlü olduğunu ve net ihracatın büyümeye katkı yapmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca, hükümetin enflasyonu düşürme planlarına dair belirsizlikler olduğunu ve politika faizindeki indirim beklentisinin 2025’in ilk çeyreğinde olabileceğini ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]