İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı’nda “Sosyal Politikalar ve İnsan Hakları” konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, göçün dünya genelinde devam eden bir kavram olduğunu belirterek, göçmenlerin hak, hukuk ve insan hakları açısından kaynak ülkeden hedef ülkeye kadar çeşitli sınavlardan geçtiklerini vurguladı.
Bakan Yerlikaya, Türkiye’de bulunan 4 milyon 437 bin düzenli göçmenin yanı sıra 3 milyon 103 bin geçici koruma altındaki Suriyeli, 1 milyon 109 bin ikamet izni, ve 224 bin uluslararası koruma altındaki kişiler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, 3 milyon 103 bin Suriyelinin adreslerinin güncellenmesi gerektiğini belirterek bu konuda alınan tedbirleri açıkladı.
Yerlikaya, düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığıyla mücadelede yapılan çalışmalara da değindi. 2023’ten bu yana sınırlardan girişi engellenen 202 bin 705 düzensiz göçmenden bahseden Bakan, en büyük odaklandıkları konunun göçmen kaçakçılığı organizatörleri olduğunu belirtti. Bu kapsamda yapılan çalışmaların detaylarına da değinen Yerlikaya, göçmen kaçakçılarının insanlık düşmanı olduğunu vurguladı.
Programda ayrıca, Türkiye’de bulunan 25 şehirde 32 geri gönderme merkezinin olduğunu ve bu merkezlerde birçok hizmetin sunulduğunu aktardı. Son olarak, 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiği bilgisini paylaşan Yerlikaya, göç ve insan hakları konulu video gösteriminin ardından AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından hazırlanan kitap setini hediye aldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.