GENSED Genel Sekreteri Erkan, güneş enerjisi sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin 20 bin megavat olduğunu belirten Erkan, bu kapasitenin yaklaşık 10 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin 2035 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği 120 bin megavatlık güneş ve rüzgar enerjisi kurulu güç hedefine ulaşmak için her yıl 4-5 bin megavatlık ilave kapasite artışıyla güneş enerjisi santralleri (GES) kurulması gerektiğini dile getirdi.
Erkan, güneş paneli üreticilerinin Türkiye’nin yenilenebilir enerji artış hedefinde önemli rol oynadığını belirterek, özel finansman olanaklarının sağlanmasının yatırımları hızlandıracağını ifade etti. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projelerinde döviz bazlı alım garantilerinin devreye girmesinin yatırımlara ivme kazandıracağını belirtti. Ayrıca, sektörün gelişmesi için yurt dışından düşük faizli uzun vadeli kredi imkanlarının sağlanmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Güneş enerjisi sektöründe yaşanan trafo kapasite kısıtlarına yönelik Bakanlığa sunulan yeni bağlantı şekli önerilerinin önemine dikkat çeken Erkan, sektörün önündeki engellerin kaldırılmasının yatırımları hızlandıracağını belirtti. Tarım GES uygulamaları için yeni düzenlemelerin beklentisi içinde olduklarını ifade eden Erkan, gelecekte temiz enerji üretimi ile tarımın bir arada gelişmesinin önemine değindi.
Güneş enerjisi sektöründe yapılan düzenlemelerin hızlanması ve yeni teknolojilere yatırım yapılmasıyla Türkiye’nin hedeflerine ulaşarak enerji ihtiyacını temiz ve sürdürülebilir kaynaklardan karşılamasının mümkün olduğu belirtildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]