Raporda, gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne başladığı, ancak gelişmekte olan ülkelerin para politikası duruşunun farklılaştığı belirtilmektedir. Bu durum, küresel büyümeye yönelik beklentilerin farklı seyrini etkilemektedir.
2024 yılının ikinci çeyreğinde yurt içi iktisadi faaliyetin yavaşladığı ancak iç talepteki dengelenmenin devam ettiği vurgulanmaktadır. Bu dengelenme ile birlikte dış ticaret açığında azalma yaşanmış ve cari işlemler açığındaki iyileşme sürdürülmüştür.
Bireysel kredi büyümesinin belirgin bir şekilde yavaşladığı ve ticari kredilerde de büyüme oranlarının dezenflasyon sürecini desteklediği raporda ifade edilmektedir. Ayrıca, ticari kredilerdeki faizlerin sıkı politika duruşuna bağlı olarak düşük seviyede seyrettiği belirtilmektedir.
Reel sektördeki firmaların YP kredi kullanımının arttığı ve finansal kaldıraç oranlarının düşük seviyelerde korunduğu raporda yer almaktadır. Ayrıca, reel sektör firmalarının likidite durumunun nispeten güçlü olduğu vurgulanmaktadır.
Bankaların yurt dışından sağladığı fonlamanın vadesinin uzadığı ve dış fonlama kalitesinin arttığı belirtilmektedir. Ayrıca, bankacılık sektörünün kârlılığının devam ettiği ve sermaye yeterliliğinin güçlü olduğu raporda ifade edilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.