Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), dijital dünyadaki güvenlik açısından büyük bir stratejik önem taşımaktadır. USOM, merkez olarak kritik altyapıların güvenliğini sağlama, kişisel verilerin korunmasını temin etme, ulusal savunma kabiliyetini artırma ve dijital ekonominin büyümesine destek olma gibi alanlarda çok yönlü çalışmalar gerçekleştirmektedir.
USOM, ülkenin siber güvenlik pozisyonunu güçlendirmeyi hedefleyen BTK’nin çabalarıyla, Türkiye’nin siber güvenlik alanında stratejik bir çerçeve oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu kapsamda, oluşabilecek zafiyetlere karşı önleyici tedbirler alınmakta ve siber güvenlik alanında sürekli iyileştirmeler yapılmaktadır.
Geçen yıl 2 bin 205 olan SOME ekibi sayısının bu sene sonunda 2 bin 300’e, gelecek yıl ise 2 bin 310’a çıkarılması hedeflenmektedir. Ayrıca, uzman personel sayısının da geçen seneye göre artarak, bu yıl sonunda 8 bin 300’e ve gelecek yıl 8 bin 350’ye yükseltilmesi planlanmaktadır.
USOM, her gün milyonlarca IP adresini tarayarak siber güvenlik zafiyetlerini engellemekte ve büyük saldırıları önlemektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde, zararlı bağlantı sayısının azaltılması ve siber olaylara hızlı müdahale imkanlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Ayrıca, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone gibi operatörlerle işbirliği yaparak siber savunmada güç birliği yapılmakta ve ulusal siber güvenliğin sağlanması için düzenleme, denetleme, izleme ve zafiyet tarama çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
USOM tarafından geliştirilen yerli projeler olan AVCI, AZAD, KASIRGA ve ATMACA, zararlı içeriklerin tespit edilmesi, engellenmesi ve hizmet sürekliliğinin sağlanmasına büyük katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda, FETİH Projesi kapsamında oluşturulan uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı sayesinde, alanında uzmanların yetiştirilmesi ve siber güvenlik becerilerinin geliştirilmesi desteklenmektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]