Türkiye, tarihinin en büyük gaz keşfi olan Karadeniz’deki müjdenin 5. yılını geride bıraktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sakarya Gaz Sahası’nda üretim için önemli adımlar atmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ağustos 2020’de duyurduğu keşif ile Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz rezervine ulaştı. Fatih sondaj gemisi, Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmişti.
Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan gazın karaya taşınması için 170 kilometre uzunluğunda ve 16 inç çapında boru hattı inşa edildi. 20 Nisan 2023’te karaya ulaştırılan yerli gazdan bugüne kadar yaklaşık 4 milyar metreküp üretim gerçekleştirildi.
Faz-2 çalışmaları kapsamında Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu devreye alınacak ve günlük üretim kapasitesi 20 milyon metreküpe çıkarılacak. Faz-3’te ise ikinci yüzer üretim platformu devreye alınarak günlük üretim kapasitesi 40 milyon metreküpe çıkarılacak.
Enerji Bakanı, “Mavi Vatan’da yazdığımız destanın bir nişanesi olan bu keşif, enerji alanındaki arama ve üretim faaliyetlerimiz için yeni ufukların kapısını araladı. Bundan sonra da durmadan çalışarak kendi enerjimizi aramaya ve üretmeye devam edeceğiz” dedi. 2028 hedeflerinin, yerli gaz kullanımını 4 milyon haneden 16 milyon haneye çıkarmak olduğunu belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]