ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden başlattığı ticaret savaşı, küresel risk algısını artırıyor. Geçen hağfta ABD’nin Kanada ve Meksika’dan ithal ürünlere yüzde 25, Çin’den ithal edilen ürünlere ise yüzde 10 tarife uygulaması yürürlüğe girdi. Bu adımlar, ticaret savaşlarının derinleşebileceği ve küresel ticaretin sekteye uğrayabileceği kaygılarını güçlendiriyor.
ABD’nin Meksika ve Kanada’ya yüzde 25 gümrük vergisi uygulaması, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun misillemeyle yüzde 25 gümrük vergisi duyurusuna neden oldu. Öte yandan, ABD-Meksika-Kanada Anlaşması ile uyumlu malların tarifelerden muaf tutulması gibi kararlar alındı. Analistler, ABD’nin ticari adımlarının yakından takip edildiğini belirtiyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) Bej Kitap raporunda, tarifelerin fiyatlara etkisine yönelik endişeleri ortaya koyarken, Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu vurguladı. Ancak, tarifelerin iş gücü piyasası üzerinde baskı oluşturabileceği belirtiliyor.
Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve Avrupa’daki ticaret gerginlikleri, Avrupa borsalarını etkilerken, Asya’da ise Çin ve Japonya arasındaki ticari ilişkiler önem kazanıyor. Asya borsalarında genel olarak olumlu bir seyir izlenirken, Japonya’da büyüme endişeleri devam ediyor.
Yurt içinde BIST 100 endeksi yükseliş eğilimindeyken, ödemeler dengesi verileri takip ediliyor. Ekonomistler, cari işlemler hesabının açık verdiğini tahmin ederken, dolar/TL kapanışını artışla tamamladı. Yurt içinde sanayi üretimi, perakende satışlar ve TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti gibi verilerin takip edileceği bildirildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.