Lübnan Başbakanı Selam, X sosyal medya hesabına izinsiz erişim sağlandığını ve İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarını kınayan bir önceki paylaşımının silindiğini açıkladı. Başbakan Selam, ele geçirilen hesabından silinen mesajını kısa süre sonra yeniden yayımladı.
Başbakan Selam, silinen mesajında İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki el-Mansuri, Zuvter eş-Şarkiyye ve Kefertibnit gibi yerleşim birimlerine yönelik saldırılarını kınamıştı. Bu saldırıların, evlerin, altyapının ve ibadethanelerin sistematik yıkımını içerdiğini belirten Selam, İsrail’in eylemlerinin uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal ettiğini vurguladı. Ayrıca, bu yapıların askeri tesis olarak gösterilmesinin yıkımı haklı çıkarmayacağını ifade etti.
Selam, açıklamasında “Lübnan’ın egemenliği, halkının güvenliği ve güneyde yaşayanların topraklarına dönerek köylerini yeniden inşa etme hakkı pazarlık konusu değildir” ifadelerini kullandı. Bu değerlendirme, Lübnan ordusunun İsrail saldırılarının bölgedeki konuşlanmalarını ve sivillerin evlerine dönüşünü engellediğini bildirmesinin hemen ardından yapıldı.
Lübnan ordusu, İsrail güçlerinin Nebatiye vilayetine bağlı Zuvter eş-Şarkiyye beldesinde sivil tesisleri ve evleri hedef aldığını duyurdu. Ordu, İsrail’in bu saldırılarla güneydeki yerleşim yerlerine büyük zarar verme ve bölgedeki istikrarı bozma amacını sürdürdüğünü ifade etti.
Lübnan ile İsrail arasında 26 Haziran’da Washington’da imzalanan “çerçeve formülü”, İsrail güçlerinin Lübnan topraklarından aşamalı çekilmesini ve çekilen bölgelere Lübnan ordusunun konuşlanmasını içeriyor. Taraflar, temmuz ortasında Roma’da gerçekleştirilen 6. tur müzakerelerde “pilot bölgeler” mekanizması üzerinde uzlaştı.
İlk uygulama temmuz sonunda Zuvter el-Garbiyye’de hayata geçirildi; Lübnan ordusu bölgede konuşlandı ve bazı bölge sakinleri evlerine geri döndü. Roma’da 4-6 Ağustos tarihlerinde yapılan son müzakere turunda pilot bölgelerin genişletilmesi ve sınır meseleleri görüşüldü ancak yeni bir İsrail çekilme bölgesi duyurulmadı.
Lübnan makamları, İsrail’in 2 Mart’ta başlattığı saldırılarda 4 bin 335 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 bin 277 kişinin yaralandığını ve 1 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]