NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ankara’da düzenlenen NATO Zirvesi’nin ikinci gününde, ABD Başkanı Donald Trump’ı müttefiklerin savunma harcamalarını önemli ölçüde artırmasındaki rolü nedeniyle övdü. Rutte, Trump ile ortak basın açıklamasında, Kanada ve Avrupalı müttefiklerin 2026 yılına kadar savunmaya 258 milyar dolar ek yatırım yapacağını ve bu durumun ABD’de yaklaşık 200 bin kişilik istihdamı desteklediğini belirtti. Genel Sekreter, bu artışın doğrudan Trump’ın etkisiyle gerçekleştiğini vurguladı.
Genel Sekreter Rutte, Trump’a hitaben yaptığı konuşmada, “Başardığınız gerçekten çok büyük bir zafer ve bunu tekrar söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı. Rutte, Rusya’nın etkisinin yanı sıra, bu harcama artışında Trump’ın liderliğinin belirleyici olduğunu savundu. Ayrıca, ABD’nin İran’ın nükleer ve balistik füze kapasitesini zayıflatma çabalarına ve gemilere yapılan saldırılara verilen karşılığa destek verdiğini bildirdi.
Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen NATO Ankara Zirvesi’ne 32 üye ülke liderinin yanı sıra Asya-Pasifik ortakları ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy katıldı. Zirvenin ilk günü, NATO Savunma Sanayi Forumu’na sahne oldu. Forumda, ittifakın “Uzay ve Gözetleme”, “Taarruz Kabiliyetleri” ve “Entegre Hava ve Füze Savunması” alanlarındaki yeni projeleri için toplu imza törenleri yapıldı.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, forumun açılışında ittifakın yeni projelerini duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de forumda konuşmalar gerçekleştirdi. Liderlerin Ankara’ya varışları zirve boyunca devam ederken, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Devlet ve Hükümet Başkanları Zirve toplantısına katılım sağladılar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Ankara Zirvesi kapsamında yoğun diplomatik temaslar gerçekleştirdi. Zirveye katılmak için Ankara’da bulunan ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptı. Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Trump, Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımlarını kaldırabilecekleri mesajını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise F-35 savaş uçakları konusunda Liderler Zirvesi’nden olumlu bir karar çıkacağına inandığını ifade etti. Erdoğan, ayrıca Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ve Kanada Başbakanı Mark Carney ile de ikili görüşmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, zirveye katılan liderler ve eşleri onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde akşam yemeği ve resepsiyon verdi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]