DOLAR 32,3778 0.18%
EURO 35,0295 -0.19%
ALTIN 2.324,840,25
BITCOIN 2255658-1,20%
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İdrar kaçırma yalnızlaşmaya neden olabilir

İdrar kaçırma yalnızlaşmaya neden olabilir

ABONE OL
Ocak 11, 2022 10:46
İdrar kaçırma yalnızlaşmaya neden olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İdrar kaçırma rahatsızlığı olan kişilerde sosyal ve hijyenik açıdan büyük sorunlar oluşabileceğini belirten Medical Park Çanakkale Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cabir Alan, “İdrar kaçırma yaşam kalitesini etkileyen, utanma duygusu, kendine güvenin azalması, sosyal aktivitelerde azalma sonucunda yalnızlaşmaya yol açabilen ve ciddi ekonomik yük getirebilen önemli bir sağlık sorunudur” dedi.

Dünyada 200 milyondan fazla insanda idrar kaçırma problemi olduğunu vurgulayan Medical Park Çanakkale Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cabir Alan, “İdrar kaçırmanın oluşturduğu sosyal ve hijyenik problemlerin yanı sıra cinsel açıdan da olumsuzluklara neden olduğu, söz konusu cinsel problemlerin ise boşanmalara sebebiyet verdiği bilinmektedir” şeklinde konuştu.

ARKASINDA BİRÇOK NEDEN OLABİLİR

İdrar kaçırma rahatsızlığının altında birçok neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Cabir Alan bunları şöyle sıraladı:

– Obezite,

– İlerleyen yaş,

– İdrar torbası sarkması,

– Genetik,

– Kabızlık,

– Sistit,

– Vajinal enfeksiyonlar,

– İdrar yollarında veya böbrekte taş,

– Şeker hastalığı,

– Menopoz,

– Zor doğumlar,

– Erkeklerde prostat büyümesi,

– Kas gevşetici, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici, depresyona karşı alınan ilaçlar, alerji ilaçları,

– Demans Alzheimer hastalığı,

– Sinir sistemi hastalığı.

 

KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Her yaşta ortaya çıkabilen idrar kaçırma rahatsızlığının kadınlarda daha sık görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Cabir Alan, “Bu durum ileri yaşlarda daha sık görülür. Her iki cinste de görülse de kadınlarda daha sıktır. İdrar kaçırmayla birlikte, yaş ve menopozal durumun da etki ettiği kemikleşen problemler yumağı sonucunda kadında cinsel fonksiyon bozukluğu ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

STRES KAYNAĞI OLABİLİR

İdrar kaçırma problemi olan kişilerin eve daha bağımlı hale gelebileceğini ifade eden Prof. Dr. Cabir Alan, “Bu rahatsızlığa sahip kişiler yeni bir yere gitmekten endişe duyabilirler. Zorunlu durumlarda tuvalet olanaklarına hemen ulaşabilme ihtiyaçları doğrultusunda plan yaparlar, bu durum da kişilerde daha fazla stres kaynağı oluşmasına neden olabilir” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU 

İdrar kaçırma rahatsızlığında doğru teşhisin tedavi için çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cabir Alan, şu bilgileri paylaştı:

“Yaşam kalitesini bozan idrar kaçırma, yaşamın hangi döneminde olursa olsun mutlaka önemli bir sağlık sorunu olarak ele alınmalıdır. Teşhis için önce hastanın detaylı öyküsü dinlenmelidir. İdrar kaçırmanın hangi durumlarda başladığı, sıklığı ve şeklini öğrenmek önemlidir. Kan şekeri tahlili, idrar tahlili ve idrar kültürü, ultrason ve ürodinami teşhis için kullanılabilecek tetkiklerdir. Eğer idrar kaçırma durumunun başka bir nedene dayandığı düşünülüyorsa buna yönelik tetkikler de gerekebilir.”

NEDENE YÖNELİK TEDAVİ UYGULANMALI

İdrar kaçırma rahatsızlığında nedene yönelik olarak tedavi düzenlenmesi gerektiğini ve ilaç tedavisinden egzersize kadar birçok tedavi yöntemi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Cabir Alan, “Aşırı kilolu hastaların diyet ve egzersiz programları ile zayıflaması sağlanmalıdır. Rahatsızlık şeker hastalığından kaynaklanıyorsa ilaç tedavisi ve diyet uygulanmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarının neden olduğu durumlarda ise antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Duruma göre mesane ve pelvik kasları güçlendirici egzersizler tavsiye edilir. Eğer idrar kaçırma prostat büyümesi, mesane sarkması gibi bir durumdan kaynaklanıyorsa cerrahi seçenek de düşünülebilir” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.