SON GELİŞMELER
--:--:--
USD49,95EUR55,80ALTIN6.224,93Istanbul14° Bulutlu8:31İMSAK'AKALAN SÜRE
Ekonomi

Yaklaşık 7 Milyon Abonenin Sayacı Uzaktan Okuma Kapsamına Alınıyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Yaklaşık 7 Milyon Abonenin Sayacı Uzaktan Okuma Kapsamına Alınıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım sektöründeki inovasyon ve girişimcilik etkinliklerinde yaptığı açıklamada, 2027 yılı sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO modelinin kurulacağını duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte, iki yıllık süreçte yaklaşık 7 milyon abonenin sayacının uzaktan okuma kapsamına alınması hedefleniyor.

Yılmaz, bu sürecin aynı zamanda şebeke izleme kapsamında 15 milyon abonenin bağlantı noktasındaki kesinti ve teknik kalite verilerinin izlenmesini de sağlayacağını belirtti. Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) kapsamında geliştirilen akıllı sayaçlar, Mart 2026’dan itibaren yaygınlaştırılmaya başlanmış ve bu kapsamda 4 milyon Akıllı Sayaç EKO ile 70 bin adet Akıllı Sayaç PRO’nun tesisi tamamlanmıştır.

Akıllı Sayaç Dönüşümü ve Hedefler

Akıllı sayaç dönüşümüyle birlikte Türkiye’deki tüm elektrik abonelerinin tüketim ve üretim verileri, kesinti kayıtları, tazminat bilgileri ve planlı kesinti bildirimlerini alabileceği MASS kullanıcı mobil uygulamasının test sürümü de kullanıma sunuldu. EPDK, sayaç değişim süreçlerini yakından takip edeceğini ve planlamanın gerisinde kalan şirketler hakkında gerekli tedbirlerin alınacağını vurguladı.

EPDK ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) işbirliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Yılmaz, enerji sektörünün yenilenebilir enerji, elektrikli ulaşım, depolama ve dağıtık üretim gibi alanlardaki dönüşümünü vurguladı. Bu dönüşümde temel hedeflerinin daha güçlü şebekeler, daha kaliteli hizmet ve geleceğin ihtiyaçlarına hazır bir enerji altyapısı oluşturmak olduğunu belirtti.

Yılmaz, 2026-2030 dönemine ilişkin düzenlemeler kapsamında yatırım tavanını reel olarak yaklaşık bir buçuk katına, planlı bakım kaynaklarını ise 2,1 katına yükselttiklerini aktardı. Yatırımların doğru alanlara yönlendirilmesi, şebeke varlıklarının etkin yönetilmesi ve planlı bakım faaliyetlerinin somut sonuçlar üretmesi gerektiğini ifade etti.

Nisan 2026’da yayımlanan kalite faktörü düzenlemesiyle kesintilerin süresi ve sıklığı, teknik kalite, kullanıcı memnuniyeti ile iş sağlığı ve güvenliği göstergelerinin dağıtım şirketlerinin gelir tavanlarını da etkilediği kaydedildi. Yılmaz, amaçlarının yatırımların, bakım faaliyetlerinin ve teknolojik gelişmelerin somut hizmet kalitesi artışına dönüşmesini sağlamak olduğunu söyledi.

AR-GE ve Yerli Yazılım Destekleri

Yılmaz, elektrik ve doğal gaz dağıtımına yönelik AR-GE desteklerine de değinerek, Temmuz 2014’ten bu yana toplam 2 bin 85 proje başvurusu yapıldığını ve bunlardan 724’ünün kabul edildiğini bildirdi. Projelerin 619’unun elektrik, 105’inin ise doğal gaz dağıtımı alanında gerçekleştirildiğini belirtti.

5 Eylül’de güncellenen usul ve esaslarla seri üretim öncesi prototip geliştirme, doğrulama testleri, pilot uygulamalar, saha gösterimleri, siber güvenlik testleri ve yerlileştirme faaliyetlerinin belirli şartlarda destek kapsamına alındığını aktaran Yılmaz, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasına ilişkin düzenlemelerin de bu çerçevenin bir parçası haline getirildiğini söyledi.

Elektrik dağıtımında dijitalleşmenin şebeke yönetimi, arıza tespiti ve bakım süreçlerini yeniden şekillendirdiğini belirten Yılmaz, Ocak 2023’ten itibaren alınan

Benzer Haberler

Tümü
Yaklaşık 7 Milyon Abonenin Sayacı Uzaktan Okuma Kapsamına Alınıyor
Yaklaşık 7 Milyon Abonenin Sayacı Uzaktan Okuma Kapsamına Alınıyor
Türkiye’de Eylül Elektrik Üretiminde Yerli Kaynakların Payı Yüzde 70,3’e Ulaştı
Türkiye’de Eylül Elektrik Üretiminde Yerli Kaynakların Payı Yüzde 70,3’e Ulaştı
Üniversitelere Gelecek Yıl İçin 871 Milyar Lirayı Aşan Ödenek Ayrıldı
Üniversitelere Gelecek Yıl İçin 871 Milyar Lirayı Aşan Ödenek Ayrıldı
Küresel Ham Çelik Üretimi Eylülde Yüzde 0.2 Düştü
Küresel Ham Çelik Üretimi Eylülde Yüzde 0.2 Düştü
Bakan Kacır OSB Sayısını 374’e Çıkardıklarını Duyurdu
Bakan Kacır OSB Sayısını 374’e Çıkardıklarını Duyurdu
Bankacılık Sektörü Kredi Hacmi 28 Trilyon Lirayı Aştı
Bankacılık Sektörü Kredi Hacmi 28 Trilyon Lirayı Aştı
Türkiye'nin Manşeti Gundemmanset.com
Copyright © 2025 Tüm hakları GÜNDEM MANŞET 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması