Fransa ve İspanya’da şiddetlenen orman yangınları nedeniyle toplam 130 binden fazla kişi tahliye edildi. İspanya, ülke tarihinde ilk kez bir orman yangını sebebiyle ulusal acil durum ilan ederken, iki ülke de Avrupa Birliği’nden acil destek talep etti. Yangınlar, aşırı sıcak hava dalgalarının etkisiyle yerleşim yerlerini ve enerji altyapısını tehdit ediyor.
Fransız yetkililer, ülkenin güneybatısındaki şiddetli yangınlar sebebiyle Atlas Okyanusu kıyısındaki ünlü turizm merkezi Cap Ferret Yarımadası’nın tamamen boşaltılması talimatını verdi. Bölgede bulunan çoğu turist yaklaşık 110 bin kişi, karayolu ve bölgeye sevk edilen tekneler yardımıyla tahliye edildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yangınla mücadele çalışmalarına destek vermesi için ordu birliklerini görevlendirdi ve süreci yakından takip etti. İçişleri Bakanı Laurent Nunez, yangınların “kendi enerjisini üreten ve aniden yön değiştirebilen konvektif yangın” niteliğinde olduğunu belirtti. Nunez, alevlerin ağırlıklı olarak doğuya, Bordeaux metropol alanına doğru ilerlediğini vurguladı.
Cap Ferret’nin kuzeyindeki Saumos köyü yakınlarında başlayan başka bir büyük yangın, yarımadadan çıkışı sağlayan tek yolu kesme tehlikesi taşıyor. Fransa’da bu sezon 14 bin hektardan fazla ormanlık alanın küle döndüğü açıklandı.
İspanya’da Madrid’in batısındaki dağlık bölgelerde alevler kontrol altına alınamıyor. İki binden fazla personel ve 10 yangın söndürme uçağının müdahalesine rağmen, Madrid çevresindeki iki büyük yangının birleşmesi engellenemedi. Avila bölgesindeki üçüncü bir yangının da bu hatta ulaşmak üzere olduğu bildirildi.
İspanya’da Madrid’in batısındaki dağlık bölgelerde yaşayan 19 binden fazla kişiye tahliye emri verildi. Yazlık ve ikinci konutların yoğun olarak bulunduğu yerleşim yerinde ise 43 evin tamamen yandığı tespit edildi.
Madrid Özerk Bölgesi Başkanı Isabel Diaz Ayuso, durumu “bölgemizin tarihindeki en kötü orman yangını” olarak nitelendirdi. Ayuso, çok yüksek sıcaklıklar ve hiç durmayan rüzgarların “kusursuz bir fırtına yarattığını” ifade etti. İspanyol hükümeti, yerleşim alanlarının büyük zarar görmesi üzerine ülke tarihinde ilk kez bir orman yangını nedeniyle ulusal acil durum ilan etti. Öte yandan, yasaklı bölgede ağır iş makinesi kullanarak yangın çıkardığı şüphesiyle bir kişi gözaltına alındı, bir kişi hakkında da soruşturma başlatıldı.
Aşırı sıcaklar sadece ormanları değil, Fransa’nın enerji altyapısını da doğrudan etkiledi. Nükleer reaktörlerin soğutulmasında kullanılan nehir sularının aşırı ısınması, elektrik üretiminin zorunlu olarak azaltılmasına neden oldu. Bu kısıtlamalar kapsamında, Fransa’nın güneyinde yer alan Golfech 2 nükleer reaktörünün 7 Temmuz’dan bu yana devre dışı bırakıldığı bildirildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]