Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 15 üyeli yapıda ABD ve Rusya tarafından sunulan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Bu kararla, BM Golan Tepeleri bölgesinde faaliyet gösteren BM Gözlem Teşkilatı (UNDOF) için görev süresi uzatıldı.
Kararda, UNDOF’un tarafsız bir yapı olarak kalmaya devam edeceği vurgulanırken, sahadaki BM barış gücü askerlerini tehlikeye atan tüm faaliyetlerin durdurulmasının önemi üzerinde duruldu.
BMGK’nın aldığı kararla, UNDOF’un görev süresi 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldı. Kararda, UNDOF dışındaki tüm gruplara, UNDOF mevzilerini terk etmeleri ve barış gücü askerlerine ait araç, silah ve diğer ekipmanları iade etmeleri çağrısı yapıldı.
Kararda ayrıca, BM Genel Sekreterinden kararın uygulanması ve bölgedeki gelişmeler hakkında her 90 günde bir rapor sunması istendi. Bu raporlarla UNDOF’un görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirmesi sağlanacak.
Golan Tepeleri, İsrail ve Suriye arasında uzun bir geçmişe sahip olan bir bölge. İsrail, 1967’den bu yana Golan Tepeleri’ni işgal altında tutarken, 1974’te imzalanan anlaşmayla bölgede tampon bölgeler ve silahtan arındırılmış bölgeler belirlendi.
UNDOF, 1974’te BMGK kararıyla kurulmuş ve Golan Tepeleri’ndeki uyuşmazlığı izlemekle görevlendirilmişti. Görev süresi 31 Aralık’ta sona erecek olan UNDOF, BMGK’nın aldığı yeni kararla görevine devam edecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]